Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłosił konkurs pn. „Zero food waste – nie marnuję żywności”.
Ma on zachęcić do wdrożenia idei niemarnowania żywności oraz kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem produktów, które pozostały z poprzednich posiłków czy zakupów. Aby wziąć udział w konkursowych zmaganiach wystarczy stworzyć wyjątkowe danie z resztek. Potem wystarczy tylko uwiecznić potrawę w duchu zero waste na zdjęciu lub w krótkim filmiku, a następnie przesłać do 24 marca na adres: kulinaria@nikidw.edu.pl.
– Zachęcamy do dokładnego przejrzenia zawartości Waszych lodówek czy spiżarni. Może zapomniany pomidor wciśnięty w kąt ser czy wędlina to produkty, z których uda Wam się wyczarować smaczną sałatkę, paszteciki albo pyszne przekąski. – piszą organizatorzy. – Zatem mieszajcie i siekajcie, łączcie smaki i tekstury, smażcie, pieczcie i gotujcie, a efekty Waszych kulinarnych wariacji prześlijcie do nas.
Do udziału w konkursie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi zaproszeni są również uczniowie szkół średnich, dla których przewidziano specjalne nagrody.
Bliższe informacje, a także regulamin znajduje się na stronie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.
To może Cię zainteresować: