25 maja 2016 r. w ZS nr 1w Grodzisku Mazowieckim odbyło się uroczyste zakończenie projektu „Kształcenie w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa odpowiedzią na potrzeby europejskiego rynku pracy”, realizowanego w ramach Programu Erasmus + SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA.
Podczas spotkania wszyscy stażyści otrzymali polsko – francuskie certyfikaty, potwierdzające odbycie praktyki zawodowej w restauracjach i hotelach na terenie Nicei. Po części oficjalnej uczestnicy projektu zaprosili przybyłych gości na prowansalski poczęstunek i projekcję filmu, dokumentującego staż.
Uczniowie z klas o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa mieli okazję uczyć się zawodu od najlepszych we francuskiej branży gastronomiczno – hotelarskiej. W czasie stażu spotkali się z dużą życzliwością i wyrozumiałością ze strony nicejskich pracodawców. Poznali tajniki kuchni francuskiej, a także śródziemnomorskiej, pogłębili umiejętności, dotyczące obsługi konsumenta i gościa hotelowego. Serdeczne relacje ze współpracownikami zaowocowały serwowaniem przez praktykantów dań kuchni polskiej. Wspólnie porównywano również polskie i francuskie zwyczaje żywieniowe.
Anna Wrona
koordynator projektu
„Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+”
„Komisja Europejska oraz Narodowa Agencja Programu Erasmus+ nie ponoszą odpowiedzialności za umieszczoną zawartość merytoryczną”