To już naprawdę jesień, mgły snują się po polach, złoto –czerwone liście na drzewach, a mieszkańcy Czarnego Lasu mogli piątkowy wieczór spędzić na specjalnie dla nich zorganizowanej imprezie „ Babie Lato z winem” w Kuklówce. Zaproszono tez władze Gminy Grodzisk Mazowiecki, Radnych Miasta, władze Gminy Radziejowice, prasę.

W sali bankietowej urokliwego Ośrodka Konferencyjno-Wczasowego w Kuklówce położonego w kompleksie leśnym obok niewielkiej rzeczki, gdzie dwudziestohektarowy teren swoją urodą może dorównać wielu parkom krajobrazowym mieszkańcy Czarnego Lasu poczuli „Alkoholowy Zawrót Głowy”. Taką nazwę właśnie przyjął nowoutworzony sklep w żyrardowskich loftach. Na imprezę przybyły całe rodziny. Dziećmi w osobnej sali zajmowały się zabawiając je dwie aktorki. Dorośli natomiast przenieśli się do gorącej Afryki. Degustowano wina pochodzące z RPA regionu Western Cape. Western Cape pojawia się na etykiecie wina południowoafrykańskiego, gdy winiarz korzysta z dobrodziejstw więcej niż jednego Wine of Origin, którego terytorium mieści się w granicach tego systemu, rozciągającego się wokół Cape Town na Przylądku dobrej Nadziei. Zbawienny wpływ Oceanu Atlantyckiego stabilizuje i schładza gorący klimat interioru, pozwalając gronom spokojnie dojrzewać i koncentrować niezbędne dla ich jakości cukry oraz, co bardzo ważne, kwasy. Przez świat win wiódł sommelier, a właściciel sklepu Alkoholowy Zawrót Głowy osobiście częstował zaproszonych gości koreczkami z różnych rodzajów serów i winogron. Ocenę win rozpoczęto empirycznie od : oglądania butelki. Przed przystąpieniem do oceny każdego rodzaju wina należy dokonać oględzin samej butelki, zapoznać się z etykietą, aby ustalić typ i pochodzenie napoju, rok zbioru (rocznik), moc itp. Ułatwia to degustatorowi skupienie uwagi na charakterze wina. Następnie oceniano klarowność wina.

Klarowność dla wszystkich rodzajów i typów win powinna być całkowita, z połyskiem, bez opalizacji, zawiesin i osadów; dopuszcza się jedynie nieznaczne ilości osadu garbnikowego, przy pełnej klarowności wina – są to jego naturalne cechy, powstające, gdy dłużej przechowywane jest w butelce.

Ocena barwy wina to krok trzeci. Wina różnego typu posiadają następującą skalę barwy : wina białe ( wytrawne i pół-wytrawne) : od bezbarwnych z odcieniem zielonkawym lub jasno-słomkowym do ciemno-złocistych, wina białe deserowe ( półsłodkie i słodkie) : od słomkowych i ciemno-złocistych do ciemno-bursztynowych z odcieniem brązowym, wina różowe: od różowych do jasno-czerwonych, wina różowe deserowe: od różnych lub jasno-czerwonych do bursztynowych z odcieniem czerwonym, wina czerwone: od czerwonych i rubinowych do ciemno-czerwonych z odcieniem karminowym, fioletowym lub brązowym. Następnie należało ocenić zapach wina. Zapach ( aromat, bukiet ) wina powinien być prawidłowo rozwinięty i właściwy dla danego typu wina, bez obcych woni, ponieważ w znacznym stopniu charakteryzuje jego stan i stopień wykształcenia bukietu. Kieliszek z winem należy wprowadzić na chwilę w ruch wirowy i wciągnąć kilka razy nozdrzami ulatniające się wonie. I jako etap końcowy ocena smaku wina. Smak wina powinien być zharmonizowany, właściwy dla danego typu wina, bez obcych smaków. Łyk wina ( 10-15 ml ) powinien być dobrze rozprowadzony w jamie ustnej, aby dotarł do wszystkich stref kubków smakowych, w celu odebrania przewodniego wrażenia smakowego. Podczas opłukiwania winem jamy ustnej należy spokojnie oddychać, aby mogły ujawnić się inne niuanse smakowe.

Degustowano wina pochodzenia Republiki Południowej Afryki, regionu Western Cape
  1. Two Oceans Rich&Fruity Red 0,75 l Rodzaj: czerwone, Szczep: Cabernet Sauvignon, Smak: półwytrawne, Temp. serwowania: 14-16°C, Zawartość alkoholu: 13%
  2. Two Oceans Full&Fruity White 0,75 ,Rodzaj: białe, Szczep: Chenin, Colombard, Riesling, Smak: półwytrawne, Temp. serwowania: 8°C, Zawartość alkoholu: 11,5%
  3. Nederburg Foundation Rose 0,75,Rodzaj: różowe, Szczep: Pinotage, Smak: półsłodkie, Temp. serwowania: 4-5°C, Zawartość alkoholu: 12,5%
  4. Nederburg Foundation Lyric White 0,75 l,Rodzaj: białe , Szczep: Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay, Smak: wytrawne, Temp. serwowania: 4-5°C, Zawartość alkoholu: 12%
  5. Nederburg Foundation Shiraz Pinotage 0,75 l,Rodzaj: czerwone, Szczep: Shiraz, Pinotage, Smak: wytrawne, Temp. serwowania: 14-16°C, Zawartość alkoholu: 13,5%
Na zakończenie i osłodzenie wieczoru zaserwowany został likier Amarula pochodzący również z RPA. Jak głosi opowieść słonie podchodziły do drzewka Maruli jadły owoce szarpiąc jednocześnie za drzewko. Inne owoce opadały. Następnym razem słonie wracając w to miejsce jadły te owoce które leżały już na ziemi i zaczęły fermentować. Jednakże tylko dorosłe osobniki mogły się delektować ponieważ młode nie były dopuszczane przez dorosłe. I słusznie bo to likier pijanych, pełnoletnich słoni.

Wiedząc już jak należy oceniać wino i jakie do czego pić w myśl starej i trochę już archaicznej zasady : „ Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina, zaś pod woły sarny, wieprze czerwone wina są lepsze, frukty ciasta i łakotki lubią tylko wina słodkie, zaś szampana wie i kiep można po i przed „ można było wracać już do Czarnego Lasu ze świadomym zakupem odpowiedniego dla siebie wina. A po następny zakup udać się już do loftów żyrardowskich lub …zamówić z przywiezieniem do domu.

Parafrazując Ostatni Zajazd na Litwie : „I redakcja z gośćmi była miód/ likier/ i wino piła , a co widziała i słyszała w Obiektywie opisała.
 
Ewa Błońska
Sołtys
Polub nas na Facebook