To już naprawdę jesień, mgły snują się po polach, złoto –czerwone liście na drzewach, a mieszkańcy Czarnego Lasu mogli piątkowy wieczór spędzić na specjalnie dla nich zorganizowanej imprezie „ Babie Lato z winem” w Kuklówce. Zaproszono tez władze Gminy Grodzisk Mazowiecki, Radnych Miasta, władze Gminy Radziejowice, prasę.
W sali bankietowej urokliwego Ośrodka Konferencyjno-Wczasowego w Kuklówce położonego w kompleksie leśnym obok niewielkiej rzeczki, gdzie dwudziestohektarowy teren swoją urodą może dorównać wielu parkom krajobrazowym mieszkańcy Czarnego Lasu poczuli „Alkoholowy Zawrót Głowy”. Taką nazwę właśnie przyjął nowoutworzony sklep w żyrardowskich loftach. Na imprezę przybyły całe rodziny. Dziećmi w osobnej sali zajmowały się zabawiając je dwie aktorki. Dorośli natomiast przenieśli się do gorącej Afryki. Degustowano wina pochodzące z RPA regionu Western Cape. Western Cape pojawia się na etykiecie wina południowoafrykańskiego, gdy winiarz korzysta z dobrodziejstw więcej niż jednego Wine of Origin, którego terytorium mieści się w granicach tego systemu, rozciągającego się wokół Cape Town na Przylądku dobrej Nadziei. Zbawienny wpływ Oceanu Atlantyckiego stabilizuje i schładza gorący klimat interioru, pozwalając gronom spokojnie dojrzewać i koncentrować niezbędne dla ich jakości cukry oraz, co bardzo ważne, kwasy. Przez świat win wiódł sommelier, a właściciel sklepu Alkoholowy Zawrót Głowy osobiście częstował zaproszonych gości koreczkami z różnych rodzajów serów i winogron. Ocenę win rozpoczęto empirycznie od : oglądania butelki. Przed przystąpieniem do oceny każdego rodzaju wina należy dokonać oględzin samej butelki, zapoznać się z etykietą, aby ustalić typ i pochodzenie napoju, rok zbioru (rocznik), moc itp. Ułatwia to degustatorowi skupienie uwagi na charakterze wina. Następnie oceniano klarowność wina.
Klarowność dla wszystkich rodzajów i typów win powinna być całkowita, z połyskiem, bez opalizacji, zawiesin i osadów; dopuszcza się jedynie nieznaczne ilości osadu garbnikowego, przy pełnej klarowności wina – są to jego naturalne cechy, powstające, gdy dłużej przechowywane jest w butelce.
Ocena barwy wina to krok trzeci. Wina różnego typu posiadają następującą skalę barwy : wina białe ( wytrawne i pół-wytrawne) : od bezbarwnych z odcieniem zielonkawym lub jasno-słomkowym do ciemno-złocistych, wina białe deserowe ( półsłodkie i słodkie) : od słomkowych i ciemno-złocistych do ciemno-bursztynowych z odcieniem brązowym, wina różowe: od różowych do jasno-czerwonych, wina różowe deserowe: od różnych lub jasno-czerwonych do bursztynowych z odcieniem czerwonym, wina czerwone: od czerwonych i rubinowych do ciemno-czerwonych z odcieniem karminowym, fioletowym lub brązowym. Następnie należało ocenić zapach wina. Zapach ( aromat, bukiet ) wina powinien być prawidłowo rozwinięty i właściwy dla danego typu wina, bez obcych woni, ponieważ w znacznym stopniu charakteryzuje jego stan i stopień wykształcenia bukietu. Kieliszek z winem należy wprowadzić na chwilę w ruch wirowy i wciągnąć kilka razy nozdrzami ulatniające się wonie. I jako etap końcowy ocena smaku wina. Smak wina powinien być zharmonizowany, właściwy dla danego typu wina, bez obcych smaków. Łyk wina ( 10-15 ml ) powinien być dobrze rozprowadzony w jamie ustnej, aby dotarł do wszystkich stref kubków smakowych, w celu odebrania przewodniego wrażenia smakowego. Podczas opłukiwania winem jamy ustnej należy spokojnie oddychać, aby mogły ujawnić się inne niuanse smakowe.
Degustowano wina pochodzenia Republiki Południowej Afryki, regionu Western Cape
- Two Oceans Rich&Fruity Red 0,75 l Rodzaj: czerwone, Szczep: Cabernet Sauvignon, Smak: półwytrawne, Temp. serwowania: 14-16°C, Zawartość alkoholu: 13%
- Two Oceans Full&Fruity White 0,75 ,Rodzaj: białe, Szczep: Chenin, Colombard, Riesling, Smak: półwytrawne, Temp. serwowania: 8°C, Zawartość alkoholu: 11,5%
- Nederburg Foundation Rose 0,75,Rodzaj: różowe, Szczep: Pinotage, Smak: półsłodkie, Temp. serwowania: 4-5°C, Zawartość alkoholu: 12,5%
- Nederburg Foundation Lyric White 0,75 l,Rodzaj: białe , Szczep: Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay, Smak: wytrawne, Temp. serwowania: 4-5°C, Zawartość alkoholu: 12%
- Nederburg Foundation Shiraz Pinotage 0,75 l,Rodzaj: czerwone, Szczep: Shiraz, Pinotage, Smak: wytrawne, Temp. serwowania: 14-16°C, Zawartość alkoholu: 13,5%
Na zakończenie i osłodzenie wieczoru zaserwowany został likier Amarula pochodzący również z RPA. Jak głosi opowieść słonie podchodziły do drzewka Maruli jadły owoce szarpiąc jednocześnie za drzewko. Inne owoce opadały. Następnym razem słonie wracając w to miejsce jadły te owoce które leżały już na ziemi i zaczęły fermentować. Jednakże tylko dorosłe osobniki mogły się delektować ponieważ młode nie były dopuszczane przez dorosłe. I słusznie bo to likier pijanych, pełnoletnich słoni.
Wiedząc już jak należy oceniać wino i jakie do czego pić w myśl starej i trochę już archaicznej zasady : „ Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina, zaś pod woły sarny, wieprze czerwone wina są lepsze, frukty ciasta i łakotki lubią tylko wina słodkie, zaś szampana wie i kiep można po i przed „ można było wracać już do Czarnego Lasu ze świadomym zakupem odpowiedniego dla siebie wina. A po następny zakup udać się już do loftów żyrardowskich lub …zamówić z przywiezieniem do domu.
Parafrazując Ostatni Zajazd na Litwie : „I redakcja z gośćmi była miód/ likier/ i wino piła , a co widziała i słyszała w Obiektywie opisała.
Ewa Błońska
Sołtys