Plony z ogrodu botanicznego w brwinowskiej jadłodzielni

Urząd Gminy Brwinów daje przykład niemarnowania jedzenia. Warzywa i zioła z ogrodu botanicznego trafiły do brwinowskiej jadłodzielni.

Ogród botaniczny w Brwinowie można odwiedzać w czasie sezonu wegetacyjnego, czyli od początku kwietnia do końca października. Od listopada zaczął się dla niego już czas zimowej przerwy. Pracownicy Referatu Ochrony Środowiska i Rolnictwa, sprzątając ogród przed zimą, zebrali ostatnie tegoroczne plony z grządek warzywnych i ziołowych. To, co jadalne, trafiło do jadłodzielni w Brwinowie. Jej półki wypełniły się pachnącym tymiankiem, lubczykiem, pietruszką, selerem itp. Szybko znaleźli się chętni, którzy skorzystali z możliwości urozmaicenia swojej kuchni świeżymi produktami z ekologicznej uprawy.

Jadłodzielnie są punktami nieodpłatnej wymiany żywności. Brwinowska mieści się w niewielkim budynku przy ul. Wilsona, w pobliżu ronda Kowalskiego. Idea niemarnowania jedzenia przemawia do wielu osób – zarówno wolontariuszy, dbających na co dzień o jej czystość, jak też darczyńców i korzystających. Warto pamiętać, że do jadłodzielni można przynosić nadmiarową żywność, która pozostaje czasem po większym gotowaniu czy imprezach. Przykład działania Urzędu Gminy Brwinów pokazuje, że również działkowicze i właściciele ogródków mogą w prosty sposób wspierać jadłodzielnię. Niech jedzenie się nie marnuje i nie trafia do kosza z odpadami. Są chętni, którzy z niego skorzystają.

 

Polub nas na Facebook


To może Cię zainteresować: